Wat is Easy Connect?

Easy Connect System is een gesloten vulsysteem voor vloeibare gewasbeschermingsproducten. Het bestaat uit gestandaardiseerde doppen voor alle verpakkingen volgens de industrienorm IS 63, ongeacht de grootte en de fabrikant van de verpakking. Deze doppen passen op alle verpakkingen met een halsopening van 63 mm. Dankzij dit systeem kan de tank van de spuitmachine rechtstreeks vanuit de verpakking worden gevuld met vloeibare gewasbeschermingsproducten, zodat blootstelling van gebruikers en risico van morsen worden teruggedrongen.

Hoe werkt Easy Connect System?

Het Easy Connect System bestaat uit twee componenten: een unieke schroefdop – reeds bevestigd op de verpakking – en een connector, die samen het CTS (Closed Transfer System) vormen.

De connector verbindt de verpakking met de spuitmachine om deze te vullen met het middel. Dankzij het afsluitsysteem in de dop kan ook een gedeelte van de inhoud van de verpakking gebruikt worden. De dop op de verpakking wordt automatisch weer afgesloten voordat de verpakking van de connector verwijderd wordt. De verpakking wordt daarna met een stofkapje afgesloten en kan later weer met het CTS-systeem gebruikt worden.

Easyconnect is voorzien van een ingebouwd spoelsysteem om de lege verpakking te reinigen. De verpakking en de schroefdop zijn, evenals de afdichting, van hetzelfde materiaal gemaakt; daarom kunnen deze gezamenlijk worden afgevoerd en gerecycled. De gestandaardiseerde schroefdop past op alle verpakkingen die de industrienorm IS 63 volgen, ongeacht de maat en de fabrikant van de verpakking.

Het verbinden van de verpakking met Easy Connect System connector gaat makkelijk en is lekvrij. Een echt gesloten systeem. Als er geen gebruik wordt gemaakt van het Easy Connect System, kan de verpakking handmatig worden geopend door de schroefdop van de verpakking te draaien.

Samenwerkingspartners

Easy Connect System, door BASF ontwikkeld in samenwerking met machine fabrikanten, is beschikbaar voor alle geïnteresseerde marktpartijen. Easy Connect System wordt ondersteund door verschillende vooraanstaande producenten van gewasbeschermingsmiddelen en spuitmachine fabrikanten. Sinds 2015 wordt al op een aantal bedrijven in een aantal landen getest. In 2019 is een tweede pilotfase opgestart, in samenwerking met collega’s uit de sector.

Wanneer is de introductie?

Het doel is om het systeem, afhankelijk van de resultaten van de pilots in 2020/21, vanaf 2021/2022 te lanceren.

Easy Connect System is ontwikkeld om optimaal aan te sluiten bij de Europese landbouwpraktijk en om te voldoen aan de agrarische behoeften. De lancering van Easy Connect System zal naar verwachting van start gaan met producten voor akkerbouwgewassen in verschillende Europese landen, waarna geleidelijk wordt opgeschaald.

Het ligt in de bedoeling om alle producten te voorzien van nieuwe schroefdoppen. Om technische redenen wordt dit geleidelijk geïmplementeerd. De volgorde wordt na de pilotfase in 2020 bepaald door de bedrijven.

Hou mij op de hoogte